Historia
Tammikuun 28. päivänä 1929 kokoontui joukko urheiluhenkisiä vehmaislaisia miehiä ja naisia Oskari Lindin asuntoon. Puheenjohtaja Bruuno Lehtisen johdolla käytiin innostunut keskustelu kylän oman urheiluseuran tarpeellisuudesta. Yksimielisellä päätöksellä kokouksen 22 osallistujaa perustivat Vehmaisten Urheilijat, joka liittyi TUL:n jäseneksi.
Perustamisestaan lähtien Vehmaisten Urheilijoilla on ollut keskeinen osa kylän elämässä. Enimmillään seuran jäsenmäärä on ollut lähes 400. Nytkin jäsenistöä on noin 300. VehU on aina ollut koko perheen liikuttaja. Tästä kertoo sekin, että samoja sukunimiä vilahtelee eri vuosikymmenillä seuran dokumenteissa. Vehmaisten Urheilijoiden lajivalikoima on muodostunut kulloistenkin tarpeiden mukaan. Tähän mennessä seuran lajeina ovat olleet yleisurheilun ja hiihdon lisäksi nyrkkeily, paini, painonnosto, jääkiekko, jalkapallo, lentopallo, voimistelu, suunnistus, pesäpallo, koripallo ja salibandy. Puutteellisista mahdollisuuksista johtuen yleisurheilu ja hiihto olivat seurassa alkuvaiheissa keskiössä. Vehmaisten kenttäolot eivät alkuvuosikymmeninä häikäisseet, sillä käytössä oli vain pieniä itse raivattuja ja hoidettuja urheilun pyhättöjä. Vehmaisten urheilukentän valmistuttua vuonna 1955 yleisurheilijoiden ja jalkapalloilijoiden harjoitus- ja kilpailuolosuhteet kohenivat kerralla.
VehU onkin tullut tunnetuksi erityisesti hyvänä yleisurheilijoiden kasvattajaseurana. Laji nousi kukoistukseensa 1970 luvun lopulla. Seura sai silloin myös ensimmäiset Kalevanmalja-pisteensä. Huippuhetki sattui vuoteen 1979, kun VehU sai samanaikaisesti kolme viestijoukkuetta SM-kisoihin. Se oli kova saavutus, sillä osallistumisen edellytyksenä oli A-luokan tulos.
Tampereen sinnikkäimpiin kaupunginosaseuroihin kuuluva Vehmaisten Urheilijat on yltänyt useampaankin urotekoon matkan varrella. Eräs sellainen oli ennen talvisotaa Pitkäjärven harjulle valmistuneen hiihto- ja retkeilymajan ostaminen vuonna 1959. Seuraväki pelasti kovalla työllä kurjaan kuntoon päässeen hirsilinnanoloisen rakennuksen täydelliseltä tuholta. Kisapirttinä sittemmin tunnetuksi tulleelle majalle rakennettiin myös tie. Talkootyö myös kannatti, sillä se elvytti seuran toimintaa ja taloutta moniksi vuosiksi. Kisapirttikin joutui yhteiskunnallisen kehityksen rattaisiin, sillä talon kunnossapito tuli aikaa myöten liian raskaaksi. Seura myi majan kaupungille vuonna 1972. Ympyrä sulkeutui osittain vuonna 2001, kun VehU vuokrasi paikan Tampereen kaupungilta. Seuran tavoitteena on elvyttää maineikkaan ulkoilumajan elämää.
Vehmainen tunnetaan laajemmin tasan kahdesta asiasta: Mannerheimin patsaasta tai VehU:n jääkiekkojoukkueesta, joka pelasi SM-sarjassa kauden 1968-69. Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi myös viimeisen esikaupunkiseuran nousu pääsarjaan on ainutkertainen tapahtuma suomalaisen jääkiekkohistorian lehdillä. Vehmaisten Urheilijoiden tietä huipulle oli tasoittamassa Suomen ja ilmeisesti myös koko muun maailman ensimmäinen neuvostoliittolainen pelaaja-valmentaja Nikolai Karpov. Hänen pestinsä kesti seurassa vain sarjanousuun johtaneen vuoden, kun hän sai kutsun Moskovan Spartakin valmentajaksi. Pääsarjakauden pelaaja-valmentaja oli maineikkaista Majorovin veljeksistä Jevgeni. Majorovin tehtävä oli lähes mahdoton. Pienen seuran resurssit eivät riittäneet kaupallisuuden suuntaan aimo harppauksia tekevässä huippukiekkoilussa. SM-sarjan tuloksena oli putoaminen ja huippuhetkiin kuului sarjassa hopealle sijoittuneen Ilveksen kaataminen.
Päivitetty 8.8.
Veli Niemiselle liikunnan ansioristi.Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen myönsi liikunnan ansioristit ja –mitalitOpetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt yhteensä 302 ansioristiä ja -mitalia liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille. Kultaisia ansioristejä myönnettiin kymmenen, ansioristejä 110, ansiomitaleja kullatuin ristein 69 ja ansiomitaleja 113 kappaletta.
Liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristejä ja -mitaleja on jaettu vuodesta 1947.
- Liikunnan ja urheilun ansiomerkkejä voidaan myöntää paikallisissa urheiluseuroissa, alueellisissa liikuntajärjestöissä, valtakunnallisissa lajiliitoissa tai liikunnan kansainvälisissä tehtävissä aktiivisesti toimineelle henkilölle, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
- Vapaaehtoistoiminta on keskeinen voimavara seurojen ja liikuntaorganisaatioiden toiminnassa. Kymmenien tuhansien vapaaehtoisten avulla lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kustannuksia on pystytty alentamaan, jotta jokainen lapsi pääsisi mieluisan liikuntaharrastuksen piiriin. On tärkeää pitää talkootyöhön osallistuminen houkuttelevana tulevaisuudessakin. Myönnetyt ansioristit ja -mitalit ovat ministeriön osoittama kiitos arvokkaasta työstä, ministeri jatkaa.
_________________________________
![]() |
Päivitetty 8.8.
Onko jollain tietoa lapsista ja nuorista, joilla ei ole liikunnallista tekemistä. Voit vinkata tai tuoda heidät Vehmaisten Urheilijoiden liikunnalliseen toimintaan mukaan. Syksyn toiminnat alkavat taas tutusti kouluilla. Yleisurheiluryhmillä koulut, Pirkkahalli, maastot jne. Eikä maksa paljon. Ja siitäkin voidaan neuvotella. Valmentajamme, kivat kaverit ja Tampereen vuoden aikuiseksi 2015 valittu Veli Nieminen takaavat mukavaa liikunnallista tekemistä kaikille junioreille. Kyselyt vehu.ilmoittaudu@gmail.com
____________________________
![]() Eliel Nikkola. 2 Suomen mestaruutta ja yksi pronssimitali T 21 miehet. VAU SM-Yleisurheiluhallikilpailut 2015 |
![]() T 21 miehet palkintopallilla. VAU SM-Yleisurheiluhallikilpailut 2015 |
Lisätty 18.1.
VEHMAISTEN URHEILIJAT
HISTORIALLISET ENSIMMÄISET SUOMEN MESTARUUDET
VEHMAISTEN URHEILIJOILLE JA ELIEL NIKKOLALLE.
VAU:n SM-yleisurheiluhallikilpailun Eliel Nikkola on nyt kaksinkertainen Suomenmestari sarjoissa pituus ja 60m juoksu. Lisäksi hän sai pronssimitallin kuulassa. Eliel kilpailee omassa T21 miesten sarjassa! Eliel kilpaili jo aiemmin marraskuussa VAU:n Junior Gamessa hienoja suorituksia.
Seuramme nuoren edustajan Elielin saavutus on todella merkittävä. Eliel on todella innostunut ja uskonkin, että kipinä on nyt syttynyt hänellä. Eliel on tunnollisesti harjoitellut pienestä asti seurassa ja nytkin hän harjoittelee kilparyhmän mukana, joka tsemppaa häntä ponnisteluissaan. Valmentajana hänellä ja kilparyhmällä on Veli Nieminen sekä puheenjohtajamme Antti Virtanen. Todella suuri kiitos kuuluu vanhemmille. He ovat tukeneet Elieliä tähän hienoon saavutukseen. Haluammekin tämän hienon suorituksen myötä toivottaa Elielle ja vanhemmille tsemppausta seuraaviin koitoksiin.
Seura tulee huomioimaan Elielin lähipäivien aikana.
Onnea Eliel, hienosta suorituksesta!
![]() |
Lisätty 23.8.
SUOMEN MESTARUUDET ELIEL NIKKOLALLE JA VEHMAISTEN URHEILIJOILLE.
ELIEL NIKKOLA NELJÄ KULTAA.
17-vuotias Eliel kilpaili M19 avoimessa kehitysvammaisten sarjassa Vammaisurheilun Suomen mestaruuskisoissa Leppävirralla 22.-23.8.2015 lajeissa pituus ja 100m juoksu. Lisäksi hän kilpaili M19 Down-sarjassa lajeissa kuula ja keihäs. Eliel teki henkilökohtaiset ennätykset kaikissa muissa lajeissa paitsi pituudessa. Seuramme onnittelee huippusuorituksista nuorta urheilijaamme. Seura huomioi urheilijan hienot saavutukset.
_____________________________
![]() |
VEHMAISTEN URHEILIJAT
Liikunta-aktiivi, ohjaaja ja valmentaja Veli Nieminen on valittu Vuoden Aikuiseksi 2015 Tampereella. Palkinnon teemana on tänä vuonna lasten ja nuorten liikunnan edistäminen. Lisäksi lasten ja nuorten palvelujen lautakunta palkitsi lasten ja nuorten parissa kunnostautuneita toimijoita Hyvä Haltija -tunnustuksella sekä lastenkulttuurissa Lampun henki -palkinnolla.
KUN HYVÄ LAITETAAN KIERTÄÄN, TÄSSÄ ON HIENO TULOS.
Lue linkistä tarkemmin tiedote palkinnosta ja palkinnonsaajasta.
http://www.tampere.fi/…/…/tiedotteet/2015/11/24112015_8.html
__________________________________________