VehU aikuisten juoksukoulun ensimmäinen vuosi

10.6.2015

VehUn juoksukoulun ensimmäinen vuosi

 

Syksyllä 2014 se alkoi: Vehmaisten Urheilijoiden Juoksukoulu aikuisille. Ryhmiä oli kaksi: ”Sohvalta ylös liikkeelle” sekä ”Maratonkouluryhmä”. Mukana oli parisen kymmentä uteliasta osallistujaa, jotka ilmoittivat alkuun varovaisia tavoitteita: muutaman kilon painonpudotusta, jaksamista arkeen, juoksutekniikkaa, liikuntaharrastuksen uudelleen aloittamista, puolimaratonia ja uskalsipa joku nimetä myös koko kuninkuusmatkan 42,2 km tavoitteekseen. 
Ensimmäisen tapaamisen teoriasisältö piti sisällään tietoa sykealueista ja niiden hyödyntämisestä harjoittelussa. Ensimmäisen kerran käytännön harjoitus oli hyvin maltillinen, varovaisesti kokeiltiin 3,5 km:n lenkillä juoksuaskelia kohti uutta juoksuharrastusta. Kävimme syketasotestissä, kehonkoostumusmittauksessa ja niin yhdelle jos toisellekin ilmestyi juoksukoulun edetessä ranteeseen sykemittaria. Juoksun ilo kuuluu kaikille! Matka on kaikille sama, juoksi sen hitaasti tai vauhdilla. On hyvä aloittaa heti oikein, jos kerran aloittaa. Seuraavien kertojen teoriaosuuksissa on käyty läpi peruskunnon rakentamista, lihaskuntoharjoittelua, ravitsemusta, vauhtikestävyyden tekijöitä, ihmiskehon fysiologiaa ja anatomiaa, aineenvaihduntaa, juoksutekniikkaa, koordinaatiota, lihashuoltoa ja valmistautumista juoksutapahtumaan. On kuvattu osallistujien juoksua ja ihailtu oikean juoksuaskelen löytymistä.
Pitkin vuotta on tavattu myös viikoittain yhteislenkillä. Yhteisharjoitusten ohjelma on pitänyt sisällään hidasta juoksua, askeltekniikkaharjoituksia, voimaharjoituksia, alamäkirullausta, ylämäkivetoja, maisemalenkkejä, koordinaatioharjoituksia, juoksutekniikan hiomista, vaihtelevavauhtisia juoksuja, intervalleja, palauttavia juoksulenkkejä, polkujuoksua, ratavetoja, pitkiä hitaita sekä jopa kilpailuja. Matkalla on ollut mustaa, märkää vesisadetta, räntää, lunta, pakkasta ja jäätä, tuulta, tyyntä, kevään heräämistä, sulavan lumen solinaa, aurinkoa, päivänpaistetta, alkavaa kesää ja suloista suvea. Täysin ongelmitta ei kukaan juoksumääriä lisäävä pääse, harmillisen tutuksi ovat tulleet myös rasitusvammat, juoksijan polvi, jalkaterän kiputilat ja erilaiset kiristykset. Ne kuuluvat asiaan – ongelmat on tehty voitettaviksi. Onneksi on vastaavasti päästy todistamaan juoksun ihmettä: kuinka kivut ja kolotukset hellittävät, kuinka stressi ja murheet jäävät lenkkipolun varteen ja kuinka lenkiltä palaa energinen juoksija. Edes huono keli ei haittaa, kun on tekemisen meininki ja kova innostus päällä. Aina on hyvä keli juosta – ainakin yhdessä!
Nyt on aika nauttia tuloksista: viime lauantaina 6.6. VehUn juoksukoulu saavutti jälleen yhden rajapyykin: juoksimme Tampereen seudun juoksijoiden runner’s high-takuureitin Pyhäjärven ympäri. Syksyn 3,5 km mittainen yhteislenkki on juoksukoulun aikana muuttunut siis 17 tai 27 km mittaiseksi! Lenkin jälkeen Niihaman saunassa mietittiin takana olevaa juoksukouluvuotta ja sitä, miten helppoa, nautinnollista ja itsestään selvää juoksuharrastuksesta on tullut. Paljon se antaa, kasvaa kiinni. Tavoitteet on saavutettu, uusi minämme kiittää viime syksyn päätöstä lähteä mukaan. Puolimaratonin mitta ei tunnu enää juuri kummoiselta, Tukholman maratonin tuulessa ja tuiskussa kävi yksi meistä muuttumassa juoksijasta maratoonariksi: onnittelut! Kympin ennätykset ovat paukkuneet ja ylimääräisiä kiloja on pudonnut kyydistä siinä määrin, että lähipiiri on alkanut ihastella. Kohta on pakko pitää VehUn juoksukoulun liian suureksi jääneiden vaatteiden myyntitapahtuma! 
Edessä on kesän juoksutapahtumia, on uusien tavoitteiden aika. Juoksukoulu ei vietä päättäjäisiä, sillä juoksija voi saapua maaliin mutta perille ei koskaan. Lämpimät kiitokset osallistujille, yhteislenkeillä nähdään tästä eteenpäinkin, tervetuloa tokaluokalle! Syksyllä käynnistyy uusi vuosikurssi uusin ”sohvalta ylös liikkeelle!”- sekä maratonkouluryhmin. Uusille kiinnostuneille: tervetuloa! 
Uskallatko lähteä mukaan kokeilemaan, mikä siinä juoksussa viehättää, miksi yksi jos toinenkin väittää nauttivansa sellaisesta touhusta kuin juoksu..? 
T. Maija, juoksukoulun vetäjä